Usein kysyttyä vesimittarista


Miten ilmoitan vesimittarin lukeman?

Keravalla vesimittarin lukema ilmoitetaan Kulutus-Web-palvelun kautta. Lukeman voi ilmoittaa myös joko soittamalla Keravan vesihuollon laskutukseen (puh. 040 318 2380) tai asiakaspalveluun (puh. 040 318 2275) tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen vesihuolto@kerava.fi. Lue lisää vesimittarin lukeman ilmoittamisesta.


Miten tilaan vesimittarin ja mihin vesimittari sijoitetaan?

Vesimittari voidaan toimittaa uudisrakennukselle vesijohtoliitoksen yhteydessä tai asiakkaan pyynnöstä myös erikseen myöhempänä ajankohtana. Jälkitoimituksesta peritään Keravan vesihuollon hinnaston mukainen maksu. Lue lisää vesimittarin tilaamisesta ja sijoittamisesta.

Talomme vesimittari vaihdettiin äskettäin. Nyt lasin alle on ilmestynyt vettä ja ilmakuplia. Onko siitä haittaa?

Vesimittarin vaihdon jälkeen saattaa vesimittarin lasin ja laskurin välissä näkyä ilmakupla tai vettä. Näin kuulukin olla, sillä vesimittarit ovat märkälaskijamittareita, joiden koneiston kuuluu olla vedessä. Vesi ja ilma eivät ole haitallisia, eivätkä edellytä minkäänlaisia toimenpiteitä. Ilma poistuu aikanaan.


Pystynkö itse testaamaan vesimittarini toimintaa ja sen tarkkuutta?

Kyllä. Vesimittarin toiminta on todettavissa mekaanisen mittarin taulusta, jossa viisarit liikkuvat mittarin toimiessa. Mittarin tarkkuutta voi kokeilla laskemalla vettä esimerkiksi 10 litraa ja vertaamalla määrää mittaritaulun lukemaan.


Asumme paritalossa, voimmeko saada kaksi vesihuollon laskuttamaa mittaria?

Keravan vesihuolto asentaa yhden vesimittarin yhtä vesiliittymää kohden (jokaista tonttia varten on varattu yksi vesiliittymä). Vesi tulee kiinteistöön tämän päävesimittarin kautta ja vesilaskutus perustuu tähän mittariin. 


Yksi liitos ja vesimittari tonttia kohden on Vesi- ja viemärilaitosyhdistyksen suositus kaikille Suomen vesilaitoksille. Useamman vesimittarin asentaminen aiheuttaisi lisäkuluja vesilaitokselle (asennus, kalibrointi, luenta, laskutus jne.) ja loppukädessä nostaisi asiakkailta perittävän veden hintaa. 


Kiinteistö (esim. paritalo tai rivitalo) voi kuitenkin halutessaan hankkia putkiliikkeistä asuntokohtaisia alavesimittareita. Näiden alavesimittareiden hallinnointi ja laskutus kuuluu taloyhtiölle. Laskutuksen hoitaa joko taloyhtiö itse tai taloyhtiön isännöitsijä. Alavesimittarit ovat kiinteistön omaisuutta ja myös niiden huoltovastuu on kiinteistöllä itsellään.


Sen sijaan Keravan vesihuollon omistamien ja vakauslainsäädännön piiriin kuuluvien vesimittareiden määräaikaishuollot ja -vaihdot suorittaa Keravan vesihuollon mittariasentaja.


Poikkeuksena ovat vuonna 2009 ja sen jälkeen hallinnanjakosopimuksella jaetulle tontille rakennutut talot, joille voidaan molemmille asentaa Keravan vesihuollon omistamat vesimittarit. ​Edellytyksenä näissä tapauksissa kuitenkin on, että taloihin on viety omat vesijohdot tonttisulkuventtiileineen.

Päivitetty 05.10.2022 klo 12:11