Omatoiminen varautuminen

Keravan kaupungin johto seuraa aktiivisesti yleistä tilannekuvaa yhdessä eri viranomaisten kanssa. Kaupunki tiedottaa asukkaita koskevista asioista kerava.fi-verkkosivustolla sekä muissa kaupungin tiedotuskanavissa Tällä hetkellä Suomeen ei kohdistu välitöntä uhkaa, eikä asukkailla ole syytä minkäänlaiseen panikointiin tai tunnepitoiseen toimintaan.

Kolmen vuorokauden kotivara auttaa selviytymään

Omatoiminen varautuminen on aina ollut osa arkista elämää ja tiedostamista. Tavallisessa arjessa voi kohdata monenlaisia yllättäviä tilanteita, joihin on hyvä varautua: vettä ei tule, sähköt ovat poikki useita tunteja, kaupat ovat kiinni ja ruoka on vähissä. Tällaisen tilanteen ei aina tarvitse olla myrsky tai suuronnettomuus, vaan tilanne voi johtua monista syistä. Jo pelkkä sairastuminen vaikeuttaa yksin asuvan ihmisen kaupassa käyntiä. Riittävä kotivara auttaa sinua selviytymään tilanteesta.

Pitkittynyt sähkökatko tai puhtaan juomaveden loppuminen voivat aiheuttaa tilanteen, jonka takia yhteiskunnan tarjoamat palvelut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät. 72 tuntia on viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille. Voit tutustua suositukseen ja ladata sen itsellesi pdf-muodossa tämän sivun oikeasta laidasta löytyvän linkin kautta.

Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. On hyvä, jos kotoa löytyy aina ruokaa ja lääkkeitä vähintään kolmen vuorokauden ajaksi. Lisäksi on tärkeää tuntea varautumisen perusteet eli tietää esimerkiksi, mistä saa oikeaa tietoa häiriötilanteessa ja miten pärjätä kylmenevässä asunnossa.

Oletko omavarainen selviytyjä?

Jokaisessa kodissa on hyvä olla aina riittävä kotivara päivittäisiä elintarvikkeita ja muita välttämättömyyshyödykkeitä yllättävien häiriötilanteiden varalle. Kotivaran pitäisi riittää koko perheelle useaksi päiväksi tai jopa viikoksi.

Vesi ja ruoka muodostavat kotivaran tärkeimmän osan. Selviytyminen muodostuu kuitenkin kokonaisuudesta, jota tulee täydentää ja josta tulee huolehtia. Katso alla oleva esimerkkilistaus yhden aikuisen kolmen päivän korivarasta ja mieti oman perheesi varautumisastetta: onko se riittävä?

Esimerkki kolmen päivän kotivarasta:

  • vettä, juomia
  • vihanneksia ja juureksia
  • hedelmiä ja marjoja
  • pastaa tai viljalisäkettä
  • leipää ja viljatuotteita
  • maitoa, piimää, jogurttia ja viiliä tai vastaavia
  • juustoa
  • öljyä/rasvoja
  • makeisia/suklaata
  • säilykeruokaa / muuta ruokaa
Lisäksi tarvitaan muun muassa henkilökohtaiset lääkkeet, hygieniatarvikkeet, vaipat, paristokäyttöinen radio, taskulamppu, paristot, kynttilät, tulitikut, lämpimiä vaatteita, peittoja ja tyynyjä. Erityisen tärkeitä ovat myös mieltä kohottavat ajatukset ja positiiviset näkymät, jotka tarttuvat ympärillä oleviin läheisiin ja ihmisiin!
Päivitetty 16.03.2022 klo 14:40