Kuntavaalit 2021

Kuntavaaleissa valitaan 51 valtuutettua Keravan kaupunginvaltuustoon. Kuntavaalit toimitetaan joka neljäs vuosi.

Aikataulut vuoden 2021 kuntavaaleissa (päivitetty 10.6.)

Vuoden 2021 kuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 13.6.2021 ja muut tärkeät ajankohdat ovat seuraavat:
- kotiäänestykseen ilmoittautuminen päättyy 1.6.2021 klo 16
- ennakkoäänestys kotimaassa: 26.5. - 8.6.2021
- ennakkoäänestys ulkomailla: 2. - 5.6.2021
- tulosten vahvistaminen: 16.6.2021 
- valtuustot aloittavat työnsä 1.8.2021.

Vaalikelpoisuus ja ehdokasasettelu

Lue lisätietoa vaalikelpoisuudesta ja ehdokasasettelusta oikeusministeriön verkkosivuilta. Puelueiden ja valitsijayhdistysten ehdokasasettelulomakkeet löydät täältä.

Ehdokkaat

Kuntavaaleissa ehdolla kaupunginvaltuustoon on kaikkiaan 265 ehdokasta. Ehdokkaiden nimet, numerot ja nimikkeet löydät ehdokaslistojen yhdistelmästä Ehdokaslistojen yhdistelmä kuntavaalit 2021.pdf.

Kuntavaalilehti

Kaupunki on julkaissut 27.5.2021 Postin toimesta jokaiseen keravalaiseen talouteen jaettavan kuntavaalijulkaisun. Julkaisu on myös sähköisesti ladattavissa Keravan kaupungin kuntavaalilehti 2021.pdf

Äänestäminen ennakkoon ja vaalipäivänä

Äänioikeutettu voi äänestää valintansa mukaan joko ennakkoon 26.5. - 8.6.2021 tai vaalipäivänä 13.6.2021. Ennakkoon äänioikeutettu voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa, mutta vaalipäivänä vain sen äänestysalueen äänestyspaikassa, joka on merkitty äänioikeutetulle ennen vaaleja postitettuun ilmoituskorttiin.

Äänestäjä on velvollinen esittämään selvityksen henkilöllisyydestään. Henkilö, jolla ei ole henkilöllisyyttä osoittavaa asiakirjaa, voi hakea poliisilta väliaikaisen henkilökortin äänestämistä varten. Tällaisessa tapauksessa väliaikaisesta henkilökortista ei peritä maksua.

Äänestyspaikoilla noudatetaan yleisiä terveysturvallisuusohjeita

Äänestyspaikoilla on tarjolla käsidesiä ja tarvittaessa myös kertakäyttöisiä kasvomaskeja. Äänestäjä saa käyttöönsä oman kuulakärkikynän, jonka saa mukaansa muistoksi äänioikeuden käyttämisestä. Myös omaa lyijy- tai kuulakärkikynää saa käyttää. Muista 2 metrin turvaväli, kasvomaski ja hyvä käsihygienia.

Vaalien vilkkainta aikaa ovat perinteisesti olleet varsinainen vaalipäivä sekä ennakkoäänestyksen ensimmäiset ja viimeiset päivät. Jos haluat välttää ruuhkia, harkitse, voisitko ajoittaa äänestämisen näiden päivien ulkopuolelle.
Kulkuväylät ja jonotus järjestetään niin, ettei tarpeettomia kohtaamisia synny. Tarvittaessa jono ohjataan äänestyspaikan tai vaalihuoneiston ulkopuolelle.

Ennakkoäänestys 26.5.-8.6.2021

Ennakkoäänestyksen aikana voit vapaasti valita itsellesi sopivimman äänestyspaikan Keravalta tai muualta. Edellisiin vaaleihin nähden Keravalla on näissä vaaleissa kaksi uutta ennakkoäänestyspaikkaa, Savion koulu ja Ahjon kylätalo. Savion koululla ennakkoäänestys järjestetään ennakkoäänestyksen 1. viikon ajan 26.5.–1.6. ja Ahjon kylätalolla 2.-8.6.2021.

Kaupunginkirjaston ennakkoäänestyspaikan yhteydessä, kirjaston ja Paasikivenkadun välissä kevyen liikenteen väylällä, on mahdollisuus äänestää ulkona ns. Drive in -pisteessä 26.5.-8.6.2021. Pisteelle saa tulla haluamallaan kulkuvälineellä tai vaikkapa jalkaisin. Jalankulkijoiden kiertotie on järjestetty tien vastakkaiselle puolelle. Ulkoäänestyspisteessä vaalitoimitsijat tulevat ulos suorittamaan äänestyksen. Vaalitoimitsijat saa paikalle soittamalla ulkoäänestyspisteessä näkyvillä olevaan puhelinnumeroon.

K-Citymarketin ennakkoäänestyspaikka on edellisistä vaaleista poiketen järjestelty väljemmin siten, että terveysturvallinen äänestäminen onnistuu mahdollisimman hyvin.

Keravan kaupungin yleisinä ennakkoäänestyspaikkoina toimivat:

Keravan kaupunginkirjasto,

Paasikivenkatu 12

26.5.-8.6.2021
arkisin klo 9-20 ja lauantaisin sekä sunnuntaisin klo 9-18

K-Citymarket Kerava,

Nikonkatu 1

26.5.-8.6.2021
arkisin klo 9-20 ja lauantaisin sekä sunnuntaisin klo 10-18
Savion koulu,

Juurakkokatu 33

26.5.-1.6.2021
arkisin klo 9-20 ja lauantaina sekä sunnuntaina klo 10-18
Ahjon kylätalo,

Kerananpolku 1

2.-8.6.2021
arkisin klo 9-20 ja lauantaina sekä sunnuntaina klo 10-18

Laitosäänestys

Laitosäänestys järjestetään vuoden 2021 kuntavaaleissa seuraavissa laitoksissa:

- Asumispalveluyksikkö Satakieli
- Eteva, kehitysvammapsykatrian yksikkö, Kokontie
- Eteva Virrenkulma 1, 2 ja 3
- Attendo Hummeli
- Attendo Levonmäki
- Attendo Mäntykoti
- Esperi Hoivakoti Kerava
- Humana Kristallikartano
- Hoivakoti Vomma
- Palvelukeskus Hopeahovi
- Keravan terveyskeskuksen hoivaosasto Helmiina
- Keravan vankila
- Kotimäen palvelukeskus
- Niitty-Nummen Hoitokoti 
- Keravan terveyskeskuksen kuntouttavan hoidon osasto
- Keravan terveyskeskuksen akuuttihoidon osasto

Kotiäänestys

Kotiäänestykseen ovat oikeutettuja äänioikeutetut, joiden kyky liikkua tai toimia on siinä määrin rajoittunut, ettei hän pääse äänestys- tai ennakkoäänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia sekä karanteeniin määrätyt.

Tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin tai eristykseen määrätyille henkilöille on kaupungin tartuntatautilääkärin tekemän päätöksen perusteella oikeus kotiäänestykseen. Vaalitoimitsijoiden turvallisuuden takaamiseksi pyydämme kotiäänestyksen tilauksen yhteydessä ilmoittamaan, mikäli äänestäjä tai samassa taloudessa asuva henkilö on määrätty koronaviruksen takia karanteeniin tai eristykseen ennakkoäänestyksen aikana.

Henkilön, joka haluaa äänestää ennakolta kotonaan, on ilmoitettava siitä keskusvaalilautakunnalle viimeistään 1.6.2021 klo 16 kirjallisesti tai puhelimitse, puh. 040 318 2805 tai 040 318 2796.

Ilmoituksen voi äänestäjän puolesta tehdä tämän valitsema henkilö. Jos samassa taloudessa asuva omaishoitaja aikoo äänestää kotiäänestyksen yhteydessä, se on mainittava ilmoituksessa.

Ilmoituslomakkeita voi myös noutaa Sampolan palvelukeskuksen asiointipisteestä os. Kultasepänkatu 7, 04250 Kerava.

Lomakkeen voi palauttaa osoitteella: Keravan kaupungin keskusvaalilautakunta, Pl 123, 04201 Kerava tai tuoda Sampolan palvelukeskuksen asiointipisteeseen, Kultasepänkatu 7, 04250 Kerava.

Vaalipäivän äänestys 13.6.2021

Vaalipäivän äänestys toimitetaan sunnuntaina 13.6.2021 klo 9.00 - 20.00. Varsinaisena vaalipäivänä keravalaiset äänestävät ilmoituskorttiinsa merkityssä äänestyspaikassa. 

Kerava on jaettu 9 äänestysalueeseen, ja jokaisella niistä on yksi äänestyspaikka.  Jos et ole varma, missä oma äänestyspaikkasi sijaitsee, voit tarkistaa asian helposti aanestyspaikat.fi -palvelussa. Anna palvelussa hakuehdoksi vakinainen osoitteesi, jossa asuit 23.4.2021. Äänestyspaikkasi on määräytynyt tuona päivänä. Jos olet muuttanut Keravalle myöhemmin, äänestät edelleen aiemmassa kotikaupungissasi. Vaalipäivän äänestyspaikat ovat seuraavat:

1.  KalevaKalevan kouluKalevankatu 66
2.  KurkelaKurkelan kouluKäenkatu 10
3.  Untola                                     KaupunginkirjastoPaasikivenkatu 12
4.  KiltaKillan kouluSarvimäentie 35
5. SompioSompion kouluAleksis Kiven tie 18
6. KannistoSvenskbacka skolaKannistonkatu 5
7. SavioSavion kouluJuurakkokatu 33
8. AhjoAhjon kouluKetjutie 2
9. LapilaKeravanjoen kouluJaakkolantie 8


Oletko karanteenissa tai onko sinulla hengitystieoireita?

Jos huomaat hengitystieoireita ennen vaalipäivää, pyri mahdollisimman pian käymään koronatestissä. Jos testitulos ei ehdi tulla tai huomaat oireita vasta vaalipäivänä, voit äänestää ilmoituskorttiisi merkityssä äänestyspisteessä ulkona erillään muista äänestäjistä.

Jos olet vaalipäivänä tartuntatautilääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä, äänesi voidaan vastaanottaa ilmoituskorttiisi merkityssä äänestyspisteessä ulkona erillään muista äänestäjistä. Tartuntatautilääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä oleva ei kuitenkaan saa poistua kotoaan äänestyspaikalle ilman tartuntatautilääkärin lupaa. Varmista asia.

Ulkona erillään äänestämiseen ei ilmoittauduta etukäteen. Varsinaisena vaalipäivänä 13.6. jokaisen äänestyspaikan ulkopuolella on esillä näkyvästi tiedot, jossa olevaan puhelinnumeroon voi soittaa. Kyseisen äänestyspaikan vaalitoimitsijat antavat puhelimitse lisäohjeita. Älä tule sisälle vaalihuoneistoon, ja muista pitää etäisyyttä muihin vaalipaikalla liikkuviin.

Äänioikeus

Digi- ja väestötietovirasto postittaa ilmoitukset kuntavaalien äänioikeudesta viimeistään 20.5. Jos olet ottanut käyttöösi suomi.fi -viestit, saat ilmoituksen suomi.fi -palveluun.
Ilmoituskortissa mainitaan muun muassa vaalipäivä, ennakkoäänestyspäivät sekä äänioikeutetun äänestyspaikan osoite.
Kuntavaaleissa äänioikeutettu on jokainen viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttävä henkilö, joka on

a ) Suomen tai muun EU:n jäsenvaltion taikka Islannin tai Norjan kansalainen ja jonka kotikunta kyseinen kunta on 26.2.2021 (51. päivänä ennen vaalipäivää); tai

b) muun valtion kansalainen, jonka kotikunta kyseinen kunta on 26.2.2021 (51. päivänä ennen vaalipäivää) ja jolla on ollut yhtäjaksoisesti kotikunta Suomessa kahden vuoden ajan laskettuna 51. päivästä ennen vaalipäivää; tai

c) EU:n tai Suomessa toimivan kansainvälisen järjestön palveluksessa ja jolla on asuinpaikka kyseissä kunnassa 26.2.2021 (51. päivänä ennen vaalipäivää) edellyttäen, että hänen tietonsa on talletettu hänen pyynnöstään väestötietojärjestelmään ja että hän on kirjallisesti ilmoittanut Digi- ja väestötietovirastolle viimeistään 25.2.2021 (52. päivänä ennen vaalipäivää) haluavansa käyttää äänioikeuttaan kuntavaaleissa.

Kaipaatko lisätietoa?

Vaalit.fi -sivustolla julkaistaan ennen vaaleja ohjevideoita ja lisätietoa terveysturvallisesta äänestämisestä.

Valtioneuvoston koronaneuvontapalvelu ja oikeusministeriön maksuton vaalipalvelupuhelin (suomeksi p. 0800 94770, ruotsiksi p. 0800 94771 ja WhatsApp numerossa 050 438 8730) tarjoavat neuvontaa koronaviruspandemiatilanteessa äänestämisestä.

Päivitetty 10.06.2021 klo 20:12