Koulujen ja päiväkotien ruokailu

  

Meille Keravan kaupungin ateriapalveluissa työskenteleville on kunnia-asia, että päiväkotilapset, oppilaat ja opiskelijat pitävät tekemästämme ruuasta, syövät sitä riittävästi oman tarpeensa mukaisesti sekä voivat ja jaksavat hyvin.


Sopivasti vaihtelua ja säännöllisyyttä

Toteutamme päiväkodeissa ja kouluissa kiertävää ruokalistaa, joka vaihtuu neljä kertaa vuodessa. Huomioimme näin ruokalistoissa eri vuodenajat. Juhla- ja teemapäivien ruuat tuovat lapsille, koululaisille ja opiskelijoille vaihtelua ja tutustuttavat heidät suomalaiseen ja muiden maiden ruokakulttuuriin.

Meille on tärkeää, että

 • valmistamamme ateriat ovat päiväkotilasten, koululaisten ja opiskelijoiden makuun sopivia, täysipainoisia, monipuolisia sekä värikkäitä
 • ruoka on heidän jaksamista ja kasvua tukevaa sekä terveyttä edistävää ja ylläpitävää
 • päiväkotilapset tutustuvat erilaisiin ruokiin, ruoka-aineisiin ja makuihin ja oppilaat ja opiskelijat laajentavat entisestään makutottumuksiaan syömällä erilaisia ruokia
 • koulu- ja päiväkotiruokailut rytmittävät sopivasti päiväkotilasten, koululaisten ja opiskelijoiden päivää ja ovat heille virkistymis- ja pysähtymishetkiä
 • päiväkotilapset oppivat syömisen perustaitoja, yhdessä syömistä, säännöllisen ateriarytmin sekä hyvät ruokailutottumukset ja -tavat
 • koululaiset ja opiskelijat kokevat yhdessä syömisen merkityksen tärkeänä sosiaalisena tapahtumana ja omaksuvat hyvät ruokailutottumukset ja-tavat
 • yhteistyö on tiivistä huoltajien, kasvatushenkilöstön, opettajien ja terveydenhoitajien kanssa päiväkoti- ja kouluruokailun tavoitteiden saavuttamiseksi

Erityisruokavaliot ja kasvisruokavalio

 • Valmistamme sopivaa ja turvallista ruokaa terveydellisitä syistä erityisruokavaliota noudattavalle lapselle ja nuorelle. Lukuvuoden alkaessa tai kun terveydelliset syyt ilmaantuvat, huoltajan tulee toimittaa lääkärintodistus ja Ilmoitus erityisruokavaliosta -lomake mahdollisesta erityisruokavaliosta terveydenhoitajalle, joka välittää tiedon keittiöhenkilökunnalle. 
 • Keravan kaupungin toimipisteissä tarjotaan päivittäin täysipainoinen seka- ja kasvisruokavalio.  Terveydellisitä syistä, lääkärin todistuksella, on oikeus erityisruokavalioon.

 • Kaikissa Keravan kouluissa kasvisruoka (lakto-ovo-vegetaarinen ruoka) on vapaasti otettavissa ilman erillistä ilmoitusta. Päiväkodeissa kasvisruoka valmistetaan tilauksesta. Riittää, että lapsen huoltaja ilmoittaa asiasta keittiöhenkilökunnalle.
 • Ruokajuomana tarjotaan ruokavaliosta riippuen joko rasvatonta luomumaitoa, laktoositonta maitojuomaa, kaurajuomaa tai vettä.

 

Rytmiä ja hyvinvointia päivän aterioista

Päiväkodeissa kokopäivähoidossa oleville lapsille tarjotaan aamupala, lounas ja välipala. Nämä kattavat noin kaksi kolmasosaa lasten päivittäisestä energiantarpeesta. Osapäivähoidossa lapset saavat noin kolmasosan päivittäisestä energiantarpeesta.

Esimerkit päivän aterioista kokopäivähoidossa  

Aamupala
aamupala.jpg

Lounas
lounas2.jpg

Välipala 

välipala.jpg 

Kouluissa oppilaille ja opiskelijoille tarjotaan maksuton lounas, josta he saavat noin kolmasosan päivittäisestä energiantarpeesta. Koulujen keittiöistä on mahdollisuus ostaa myös maksullinen välipala. Iltapäiväkerhossa oleville lapsille välipala sisältyy hoitomaksuun.

Esimerkit koululounaasta ja välipalasta

Lounas
lounas2.jpg

Välipala
välipala2.jpg

 

Päivähoidossa, kouluissa ja kotona tarjottavat ateriat ja välipalat muodostavat yhdessä täysipainoisen kokonaisuuden ja riittävän energian ja ravintoaineiden saannin. 

Koululaisten maksullinen välipala

 

Yläkoulujen oppilaiden on mahdollista ostaa välipalaa koulun ruokasalista klo 14.00 välitunnilla. Yläkoulujen maksullinen välipala noudattaa erillistä välipalalistaa.

 

Välipalalippuja myydään kymmenen lipun sarjassa. Kymmenen lipun sarja maksaa 17,10 euroa (sisältää alv 14 %). Yhden välipalan hinnaksi tulee 1,71 €. Yksittäisiä lippuja voi myös lunastaa Sampolan palvelupisteeltä. Välipalalle tullessaan oppilas antaa yhden lipun keittiöhenkilökunnalle. Mikäli oppilaalla on käyttämättä aiemmin käytössä olleita välipalakortteja, voi ne käyttää normaaliin tapaan pois.

 

Kymmenen välipalalipun sarja maksetaan Kaupunkitekniikan tilille alla olevan ohjeistuksen mukaisesti. Oppilas saa keittiöstä välipalaliput esittämällä kuitin suoritetusta maksusta. Tilille maksettaessa lippuja voi ostaa vain 10 lipun sarjoissa. Sarjoja voi ostaa myös useampia. Yksittäisiä lippuja ei voi ostaa tilisiirron kautta.

 

Huom! Kouluilla on koulukohtaiset numerosarjat viestikentässä.

 

SOMPION KOULU 
SaajaKeravan kaupunki/ Ateriapalvelut
Saajan tilinumeroFI49 8000 1470 4932 07 
Viestikenttään3060 1000 5659 & oppilaan nimiHuom! tämä ei ole viitenumero

 

KURKELAN KOULU

SaajaKeravan kaupunki / Ateriapalvelut
Saajan tilinumeroFI49 8000 1470 4932 07
Viestikenttään3060 1000 5690 & oppilaan nimiHuom! ei ole viitenumero

 

KERAVANJOEN MONITOIMITALO

SaajaKeravan kaupunki / Ateriapalvelut
Saajan tilinumero FI49 8000 1470 4932 07 
Viestikenttään30601000 5661 & oppilaan nimiHuom! ei ole viitenumero

 

Lisätietoa: Ateriapalvelut, toimisto, p. 040 318 4898, arkisin klo 9.00–14.00


Ateriapalvelut toivottavat vierailijat tervetulleiksi

Huoltajat ovat tervetulleita tutustumaan koulujen ja päiväkotien ruokailuun ja maistamaan päivän ateriaa. Riittää, kun ilmoitat vierailusta ko. keittiön vastaavalle ja sovit vierailuajankohdan. Keittiöhenkilökunta esittelee mielellään työtään, vastaa kysymyksiin ja auttaa lapsen ja nuoren ruokailuun liittyvissä asioissa.

Lue lisää koulu- ja päiväkotiruuan ruoka-ainevalinnoista ja ateriapalveluiden toimintaperiaatteista

Päivitetty 23.09.2022 klo 13:04