Hoitolaitosten ja kotihoidon ruokailu


Hyvä ravitsemus ylläpitää ikääntyneiden terveyttä, toimintakykyä ja elämänlaatua. Se nopeuttaa myös sairauksista toipumista ja hidastaa ikääntymiseen liittyvien sairauksien etenemistä.

 

Kaupungin tavoitteena on, että terveyskeskuksen osastojen, hoivakotien ja kotihoidon asiakkaat pitävät tarjotusta ruuasta ja syövät sitä riittävästi oman tarpeensa mukaisesti. Lisäksi hoitohenkilöstön kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä asiakkaiden yksilöllisen ravitsemushoidon tavoitteiden saavuttamiseksi.


Tilaa kotihoidon lämmin ateria kotiin

Hyvinvointialueen myötä tulevien muutosten vuoksi emme tällä hetkellä voi ottaa uusia kotiateria-asiakkaita. Tiedotamme uudesta palveluntarjoajasta myöhemmin.


Lisätietoa kotiin toimitettavista aterioista voi kysyä Ravintokeskuksesta, puh. 040 318 3230.


Terveyskeskuksen osastojen ja hoivakotien ruokailu

Terveyskeskuksen osastojen ja hoivakotien ruokailut kattavat asiakkaiden koko päivän ravinnon tarpeen. Hoitohenkilökunta tilaa ruuan asiakkaan toiveiden mukaisesti terveydelliset syyt huomioiden.


Asiakkaille tarjotaan viisi ateriaa päivässä: aamupala, lounas, päiväkahvi, päivällinen ja iltapala. Lisäksi asiakkailla on mahdollisuus saada välipaloja oman tarpeen tai ravitsemushoitosuunnitelman mukaan. Aterioissa otetaan huomioon myös tarvittavat erityisruokavaliot.


Ateriat valmistetaan ravintokeskuksessa. Sieltä ruoka viedään annostarjottimilla tarjoiluvaunuissa osastoille, joissa henkilökunta vastaa ruuan, ruokajuoman, leivän ja ravintorasvan tarjoilusta. Hoivakoteihin ruoka viedään ruuankuljetusvaunuilla ja ruokailu tapahtuu kodinomaisesti henkilökunnan avustuksella.


Ruokalista ja ruuan valmistus

Aterioiden suunnittelussa käytetään kiertävää perusruokalistaa, jossa otetaan huomioon eri vuodenajat. Lisäksi vuoden aikana vietetään juhla- ja teemapäiviä, jotka tuovat vaihtelua. Tutustu viikon ruokalistaan.


Ruokien valmistuksessa käytetään ensisijaisesti kotimaisia elintarvikkeita eivätkä ateriat sisällä natriumglutamaattia tai geenimanipuloituja raaka-aineita. Mahdollisuuksien mukaan käytetään myös luomutuotteita.


Kaupungin tavoitteena on, että:

  • valmistetut ateriat ovat asiakkaiden makuun sopivia
  • ateriat ovat täysipainoisia, monipuolisia, värikkäitä ja sisältävät riittävästi energiaa ja proteiinia
  • ruoka on asiakkaiden terveydentilaa ja toimintakykyä ylläpitävää
  • asiakkaiden ruokailuun liittyvät erityistarpeet otetaan huomioon
  • ateriat tuottavat mielihyvää ja  
  • ruokailuhetket luovat päivään sisältöä ja miellyttäviä yhdessäolon hetkiä muiden kanssa

Lue lisää hoitolaitosten ja kotihoidon ruoka-ainevalinnoista. Voit myös antaa palautetta aterioista ja niiden toimittamisesta.

Päivitetty 17.08.2022 klo 09:49