Lapilan kartano

Lapilantie 19, 04200 Kerava

Lapilan kartano sijaitsee Keravalla, Lapilan kaupunginosassa. Kartanoa on mahdollista vuokrata erilaisia perhejuhlia, kokouksia ja yritystilaisuuksia varten ympäri vuoden.

Kartanoa vuokrataan Timmi-tilanvarausohjelman kautta.

Kartanon tilojen vuokraaminen ajalla 1.9.–30.4.

Kartanon alakerran voi varata kokous- ja juhlakäyttöön klo 8–24. Vuokraukseen sisältyy myös kabinetti.

Kesäajalla 1.5.–31.8.

Kesällä kartanossa toimii kesäkahvila, joka tarjoaa keitto- ja salaattilounasta sekä kahvilatuotteita. Kahvila on auki arkisin ajalla 1.5.–31.8. klo 11–18. Viikonloppuisin tilat ovat varattavissa yksityistilaisuuksiin.

Kartanon kabinetin voi varata arkisin klo 9–18. Varauksen voi tehdä joko koko päiväksi tai lyhyemmäksi ajaksi, jolloin samalle päivälle mahtuu useampi varaus. Varaukset tehdään Timmin kautta. Kesäkahvilasta on lisäksi mahdollista tilata tarjoiluja ja palveluja. Tarjoilutilaukset tehdään kahvilalle sähköpostitse lapilankahvila@gmail.com

Tilojen valmistelu ja siivous

Tilat jätetään siistiksi varauksen jälkeen.

Varaathan kartanon varauksen yhteydessä aikaa myös tilojen valmisteluun ja omaan siivoukseen, sillä ne kuuluvat varausaikaan.

Tilaisuuksia varten voi tilata erikseen siivousta Keravan kaupungin Puhtauspalveluista, siivous on varattava vähintään viikkoa ennen varausta. Tilattuun siivoukseen ei kuulu astioiden tiskaaminen. Siivoukseen liittyvät kysymykset ja varaukset osoitteesta avainpalvelut@kerava.fi.

Vuokraushinnat

Lapilan kartano
la tai su (klo 8–24): 550 euroa
tuntivuokra la tai su: 80 euroa/h
ma–pe (klo 8–24): 400 euroa
tuntivuokra ma–pe: 50 euroa/h

Kartanon kabinetti 1.5.–31.8.
tuntivuokra ma, ti, ke, to tai pe (klo 8–19): 10 euroa/h
max. 26 istumapaikkaa

Tilattu siivous
50 €/1,5h, lisätyö 40€/alkava tunti

Kaikki vuokrat sisältävät arvonlisäveron. Pidempiaikainen käyttö, esimerkiksi yli viikon kestävät kokopäiväkoulutukset, hinnoitellaan erikseen.

 

Vuokrattavat tilat

 

  • Istumapaikkoja on yhteensä noin 50, sali + kabinetti.
  • Keittiöstä löytyy ammattikäyttöön kahvinkeitin, liesi, uuni, astianpesukone, jääkaappi ja viileä kaappi.
  • Kartanossa on piano, jota saa käyttää. Muita musiikkivälineitä ei ole.
  • Kokousvierailla on käytössään dataprojektori ja valkokangas.
  • Kesällä juhlavieraat voivat nauttia kauniista ja suojatusta piha-alueesta. Kukkaistutukset tulevat etupihalle toukokuussa. Pihakalusteina löytyy pöytiä ja tuoleja.
  • Lapilan kartanolla on oma parkkipaikka. Lisätilaa löytyy lyhyen kävelymatkan päästä.
  • Etupihan portaisiin on invaluiskat.
  • Siivousvälineet/-aineet ja -ohjeet löytyvät portaiden alla olevasta siivouskomerosta.

KALUSTEET JA ASTIAT

Jos vuokraaja siirtää kalusteita, on kalusteet palautettava paikoilleen tilaisuuden päätyttyä. 

Alakerran tilan pöytien koot ovat: 5 kpl 180 x 95 (6 hlö), 5 kpl 120 x 85 (4 hlö) ja 3 kpl tarjoilupöytiä. Istumapaikkoja alakerrassa on n. 50 henkilölle. Etukuistilla on kaksi neljän hengen pöytäryhmää. 

Kahvi- ja ruoka-astiasto 50 henkilölle, viini- ja kuohuviinilasit, matalat/syvät lautaset, aterimet, kahviastiasto

ITSE HANKITTAVA / PYYDETTÄVÄ PITOPALVELULTA

Pöytäliinat, somisteet (huomioithan, että somisteita ei saa kiinnittää tapettiin), maljakot sekä tarjoiluastiat ja -ottimet.

VAHINGOT

Vuokraajan velvollisuus on ilmoittaa kaikesta, mikä hajoaa tai vaurioituu. Ilmoitus tulee tehdä viimeistään seuraavana arkipäivänä osoitteeseen avainpalvelut@kerava.fi. Korjauskulut veloitetaan vuokraajalta tapauskohtaisesti.

YMPÄRISTÖN HUOMIOINTI

Kovaääninen musiikki (rummut, basso) tulee lopettaa viimeistään klo 22.  Huomioithan, että kartanon lähistöllä on yksityishenkilöiden koteja ja kunnioitat sitä. 

Lapilan kartanolla on oma parkkipaikka.

LUVAT JA VAKUUTUKSET

Vuokraaja on vastuussa järjestämänsä toiminnan vakuutuksista ja luvista.

KIIREELLISET ONGELMATAPAUKSET

Keravan kaupungin kiinteistöjen vikailmoitusnumero kiireellisissä tapauksissa virka-ajan ulkopuolella on 040 318 4140 ja virka-aikana 040 318 2385.

TILOIHIN TUTUSTUMINEN

Voit tiedustella tilojen tutustumisen osoitteesta avainpalvelut@kerava.fi
tutustuminen arkisin klo 8–16.

Toivomme tilaisuutenne onnistuvan Lapilassa!


Lapilan kartanon historia

Vuonna 1634 Ylikeravan kylässä asui vaimoineen ja kolmine tyttärineen Yrjö Tuomaanpoika eli Lapilan Yrjö. Hän oli Lapilan ensimmäinen nimeltä tunnettu asukas. 1600-luvulla taloa isännöi myös muuan Simo Erikinpoika. Simolle kävi kehnosti ja verot jäivät rästiin. 1600-luvun puolimaissa kapteeni Frederik Ståhlhjelm, läheisen kartanon omistaja, maksoi rästit ja lunasti Lapilan itselleen.

Blåfjell, von Schrowe, Schatelowitz, Sivenius… 1700-luvulla Lapilan isännät vaihtuivat tiuhaan. Vuonna 1822 katkesi viimeinen yhteys Keravan kartanoon, kun tila siirtyi Sevénin suvulle. Sen isännyys päättyi Lapilan jakoon vuonna 1872. Kolmanneksen maista osti naapurin isäntä. Loppuosa joutui kovaan pyöritykseen: kahden vuosikymmenen aikana kartanolla ehti olla kuusi omistajaa. Eräs heistä, kofferttikapteeni Sundman, lienee rakennuttanut Lapilan nykyisen päärakennuksen 1880-luvun alussa.

Tiilitehtaan synty
Vuonna 1889 Lapilan osti Kervo Tegelbruks Ab. Yhtiö, jonka takana oli helsinkiläisiä liikemiehiä, muun muassa Julius Tallberg ja Lars Krogius, rakensi Keravalle, Lapilan maille tiilitehtaan. Yhtiö teki kuitenkin pian vararikon. Lapilan seuraavan omistajan nimi oli yhtä s-kirjainta lyhyempi: Kervo Tegelbruk Ab, ja sen taustavoimat olivat kutakuinkin entiset. Tämän yhtiön eli Keravan tiilitehtaan hallussa Lapila pysyi aina vuoteen 1962. Tehtaan isännöitsijänä ja Lapilan isäntänä olivat pisimpään Theodor Hjelt vuosina 1893–1918 ja Bertil Backman 1923–1962. 

Keravan tiilitehtaan sijainti radan varressa, kolmen peninkulman päässä nopeasti kasvavasta pääkaupungista oli otollinen. Itse tehdas oli "suurenmoisin, mitä Suomessa on tähän asti nähty". Uuden tekniikan, höyryn ja koksin voimalla syntyi kolmekin miljoonaa tiiltä vuodessa.

Vuonna 1931 Lapilassa oli 116 hehtaaria peltoa, 125 hehtaaria metsää, 8 lehmää, 6 hevosta ja traktori. Viljaa, maitoa, perunoita, rehuja ja puutarhatuotteita myytiin Keravalle ja Helsinkiin. Maatalous oli sivuelinkeino, päätulonlähteet olivat tiilien valmistus vuonna 1928 uusitussa tehtaassa sekä asuintilojen myynti.

Sota ja kartanon tulipalo
Sota hiljensi tiilitehtaan. Tuotanto keskeytettiin ja tilat vuokrattiin yrittäjälle, joka käytti niitä kessun kuivaamiseen. Syyskuussa 1945 tehtaan rakennukset paloivat ja siihen loppui sekä tupakka- että tiiliteollisuus; tehdasta ei rakennettu uudelleen. Tonttikauppakin loppui vuonna 1948, parhaat tontit olikin jo myyty. Alkoi hiljaiselon aika ja lopulta pellotkin vuokrattiin pois. Vuonna 1962 Lapila myytiin Keravan kauppalalle. Päärakennusta käytettiin nuorisotalona, kunnes se vuonna 1990 tapahtuneen tulipalon jälkeen korjattiin ja osittain entistettiin.

Päivitetty 30.01.2020 klo 13:53