Ruokailoa kaikilla aisteilla

Keravan kaupungin päiväkodeissa on kokeiltu syksyn 2024 aikana aistilähtöistä ruokakasvatusta, jossa lasten innostusta ruokaan herätellään monipuolisten aistikokemusten kautta.

Heikkilän päiväkodin Nappulat-ryhmässä on mukavasti vilskettä syyskuisena maanantai-iltapäivänä. On välipalan aika, ja tänään lapset saavat itse taiteilla iloisia voileipiä. Päiväkodin keittiö on tehnyt esimerkin iloisista kasvoista leivällä, josta lapset voivat ideoida omat hauskat leipänsä.

Voileipien tekeminen itse on osa aistilähtöistä ruokakasvatusta eli saperea, jota on kokeiltu osassa Keravan kaupungin päiväkodeista syksyn 2024 aikana.

Pyöreä kauraleipä, jolla on kananmunista ja viinirypäleistä tehdyt silmät, juustosiivu nenänä, tomaatinsiivu suuna, kurkunpuolikkaat korvina ja salaatinlehtitukka.

Lapset saivat ottaa mallia omiin iloisiin voileipiinsä keittiön tekemästä esimerkistä.

Ruoalla saa leikkiä

Saperessa ruokaan tutustutaan makuaistin lisäksi haju-, näkö-, kuulo- ja tuntoaistien avulla. Ennen maistamista voi vaikka tutkia sitä, miltä ruoka näyttää, tuntuu tai tuoksuu? Entä miten ruoka rouskuu hampaissa, kun sitä maistaa?

”Voi sanoa, että ruoalla saa hieman leikkiä”, naurahtaa palvelusuunnittelija Terhi Kylä-Sipilä Keravan kaupungin ateriapalveluista.

Tavoitteena on lasten ruokarohkeuden vahvistaminen ja sen kautta ruokailon lisääminen. Kun ruokamaailmaa lähestyy ikään kuin tutkimusmatkana, löytyy helpommin myös rohkeus uusien makujen maistamiseen.

”Saperessa itse ruoka nostetaan ruokailutilanteessa keskiöön. Ruoka ja syöminen ei ole pelkkää tankkausta, vaan siihen keskitytään ja tutustutaan yhdessä. Sitä kautta ruokailusta tehdään samalla tuttua ja turvallista”, Kylä-Sipilä kuvailee.

Pöytä, jolla tarjolla jogurttia, hilloa, kaurahiutaleita ja viipaloitua banaania. Kaksi lasta asettelee aineksia lautaselle.

Lokakuussa Keskustan päiväkodissa oli jogurttibaari, jossa lapset saivat itse koota oman annoksensa ja asetella sen lautaselle.

Innostunut vastaanotto Keravalla

Heikkilän päiväkodin johtaja Johanna Nevala kertoo, että sapere-kokeilu sai päiväkodissa heti innostuneen vastaanoton.

”Olimme kuulleet saperesta jo ennenkin. Kaikki päiväkotiryhmämme ovat olleet kokeilussa mukana, ja kokeilu on toiminut todella hyvin”, Nevala kehuu.

Iloisten leipien lisäksi lapset ovat muun muassa loihtineet hauskoja hedelmä- ja kasvishahmoja sekä koonneet oman annoksen jogurttibaarista. Porkkanapäivänä päiväkodissa mietittiin, mitä kaikkea porkkanasta voikaan tehdä.

Hyviä kokemuksia on kantautunut myös muista kokeilussa mukana olleista päiväkodeista. Heikkilän päiväkodin lisäksi kokeiluun osallistuivat Kanniston ja Keskustan päiväkodit.

”On koettu onnistumisen iloa, kun lapsi on oppinut kuorimaan mandariinin ihan itse. Myös huoltajilta on tullut iloista palautetta siitä, että kaupassa tunnistetaan ja tiedetään kasviksia sekä muita raaka-aineita paremmin”, Kylä-Sipilä iloitsee.

Kolme lasta istuu ruokapöydän ääressä syömässä voileipiä.

Heikkilän päiväkotia käyvät Rosalia, Soheil ja Saron taiteilivat itse iloisia voileipiä välipalaksi.

Yhteisellä asialla ruokakasvatuksessa

Ruokakasvatus kuuluu Keravan varhaiskasvatussuunnitelmaan. Päiväkodeissa on esimerkiksi leivottu ja käyty mustikassa jo ennen sapere-kokeiluakin.

”Ruokakasvatuksella on yhteiskunnallinen merkitys, sillä lapset syövät suurimman osan päivän aterioista päiväkodissa. Eri ruokien maistamisen lisäksi päiväkodissa opitaan arjen perustaitoja, kuten ruokailuvälineiden käyttöä”, Nevala kertoo.

Keravan kaupungilla tehdään yhteistyötä eri toimialojen välillä ruokakasvatuksen edistämiseksi. Keravan varhaiskasvatussuunnitelmassa mainitaan, että kaupungin ateriapalvelut tukee ruokakasvatusta esimerkiksi saperen kaltaisten kokeilujen avulla.

Kuvia välipalahetkistä saperen merkeissä

Pyöreä kauraleipä, jolla kananmunasta tehdyt silmät ja suu, kurkunpuolikkaat korvina sekä salaattitukka.

Perusleipäkin voi olla hauskempi, kun sille tekee naaman kasviksista.

Lautanen, jossa rusinoista tehdyt silmät, viinirypälenenä ja mandariininlohko suuna. Kasvoja kehystävät mandariinilohkot, viipaloidut banaanit ja kaksi viinirypälettä.

Keskustan päiväkodeissa tehtiin hauskoja hedelmä- ja kasvishahmoja.

Kulho, jossa jogurttia, banaania, hilloa ja kaurahiutaleita. Vieressä lasi maitoa.

Jogurttibaarissa syntyi herkullisen näköisiä välipala-annoksia.

Lapsi ottamassa lautaselle porkkanoita ruokakärrystä. Kärryssä on myös punaista paprikaa, kurkkua ja kastiketta.

Keskustan päiväkodissa oli välipalana sopiviksi paloiksi pilkottuja salaattiaineksia jogurttipohjaisen dipin kanssa.

Pelti, jonka päällä taikinasta pyöriteltyjä sämpylöitä. Taustalla lapsia leipomassa.

Sapereen voi kuulua vaikkapa sämpylöiden leipominen itse.

Piirros, jossa kaksi suurempaa porkkanaa. Piirroksen alareunassa on kaksi pientä, vaaleanpunaista hahmoa ja yksi sininen hahmo.

Keskustan päiväkodin lapset piirsivät porkkanakuvia ruokasalin seinälle porkkanapäivän kunniaksi.