Ruokailoa kaikilla aisteilla
Keravan kaupungin päiväkodeissa on kokeiltu syksyn 2024 aikana aistilähtöistä ruokakasvatusta, jossa lasten innostusta ruokaan herätellään monipuolisten aistikokemusten kautta.
Heikkilän päiväkodin Nappulat-ryhmässä on mukavasti vilskettä syyskuisena maanantai-iltapäivänä. On välipalan aika, ja tänään lapset saavat itse taiteilla iloisia voileipiä. Päiväkodin keittiö on tehnyt esimerkin iloisista kasvoista leivällä, josta lapset voivat ideoida omat hauskat leipänsä.
Voileipien tekeminen itse on osa aistilähtöistä ruokakasvatusta eli saperea, jota on kokeiltu osassa Keravan kaupungin päiväkodeista syksyn 2024 aikana.
Ruoalla saa leikkiä
Saperessa ruokaan tutustutaan makuaistin lisäksi haju-, näkö-, kuulo- ja tuntoaistien avulla. Ennen maistamista voi vaikka tutkia sitä, miltä ruoka näyttää, tuntuu tai tuoksuu? Entä miten ruoka rouskuu hampaissa, kun sitä maistaa?
”Voi sanoa, että ruoalla saa hieman leikkiä”, naurahtaa palvelusuunnittelija Terhi Kylä-Sipilä Keravan kaupungin ateriapalveluista.
Tavoitteena on lasten ruokarohkeuden vahvistaminen ja sen kautta ruokailon lisääminen. Kun ruokamaailmaa lähestyy ikään kuin tutkimusmatkana, löytyy helpommin myös rohkeus uusien makujen maistamiseen.
”Saperessa itse ruoka nostetaan ruokailutilanteessa keskiöön. Ruoka ja syöminen ei ole pelkkää tankkausta, vaan siihen keskitytään ja tutustutaan yhdessä. Sitä kautta ruokailusta tehdään samalla tuttua ja turvallista”, Kylä-Sipilä kuvailee.
Innostunut vastaanotto Keravalla
Heikkilän päiväkodin johtaja Johanna Nevala kertoo, että sapere-kokeilu sai päiväkodissa heti innostuneen vastaanoton.
”Olimme kuulleet saperesta jo ennenkin. Kaikki päiväkotiryhmämme ovat olleet kokeilussa mukana, ja kokeilu on toiminut todella hyvin”, Nevala kehuu.
Iloisten leipien lisäksi lapset ovat muun muassa loihtineet hauskoja hedelmä- ja kasvishahmoja sekä koonneet oman annoksen jogurttibaarista. Porkkanapäivänä päiväkodissa mietittiin, mitä kaikkea porkkanasta voikaan tehdä.
Hyviä kokemuksia on kantautunut myös muista kokeilussa mukana olleista päiväkodeista. Heikkilän päiväkodin lisäksi kokeiluun osallistuivat Kanniston ja Keskustan päiväkodit.
”On koettu onnistumisen iloa, kun lapsi on oppinut kuorimaan mandariinin ihan itse. Myös huoltajilta on tullut iloista palautetta siitä, että kaupassa tunnistetaan ja tiedetään kasviksia sekä muita raaka-aineita paremmin”, Kylä-Sipilä iloitsee.
Yhteisellä asialla ruokakasvatuksessa
Ruokakasvatus kuuluu Keravan varhaiskasvatussuunnitelmaan. Päiväkodeissa on esimerkiksi leivottu ja käyty mustikassa jo ennen sapere-kokeiluakin.
”Ruokakasvatuksella on yhteiskunnallinen merkitys, sillä lapset syövät suurimman osan päivän aterioista päiväkodissa. Eri ruokien maistamisen lisäksi päiväkodissa opitaan arjen perustaitoja, kuten ruokailuvälineiden käyttöä”, Nevala kertoo.
Keravan kaupungilla tehdään yhteistyötä eri toimialojen välillä ruokakasvatuksen edistämiseksi. Keravan varhaiskasvatussuunnitelmassa mainitaan, että kaupungin ateriapalvelut tukee ruokakasvatusta esimerkiksi saperen kaltaisten kokeilujen avulla.
Sapere – aistilähtöinen ruokakasvatus
Sapere on ruokakasvatusmenetelmä, jonka taustalla on humanistis-kokemuksellinen oppimiskäsitys, jossa painotetaan kokemuksellisuutta ja tutkivaa oppimista. Tavoitteena on lisätä ruokarohkeutta ruokailon kautta.