Lapilan kartano


Lapilantie 19, 04200 Kerava

Lapilan kartano sijaitsee Keravalla, Lapilan kaupunginosassa. Kartanoa on mahdollista vuokrata erilaisia perhejuhlia, kokouksia ja yritystilaisuuksia varten ympäri vuoden Timmi-tilanvarausohjelman kautta. 


Tilojen vuokraaminen

Lapilan kartanon voi varata kokous- ja juhlakäyttöön joka päivä klo 8-24. Vuokraukseen sisältyy sekä kartanon alakerta että kabinetti. 


Varaathan tilavarauksen yhteydessä aikaa myös tilojen valmisteluun, astioiden tiskaamiseen ja omaan siivoukseen, sillä ne kuuluvat varausaikaan. Tilaisuuksia varten voi tilata erikseen siivouksen Keravan kaupungin puhtauspalveluista vähintään viikkoa ennen varausta sähköpostitse osoitteesta avainpalvelut@kerava.fi. Tilattuun siivoukseen ei kuulu astioiden tiskaaminen. 


Huomioithan, että kartanon lähistöllä on yksityishenkilöiden koteja. Kovaääninen musiikki (rummut, basso) tulee lopettaa viimeistään klo 22. 


Vuokrattaviin tiloihin voi tutustua arkisin klo 9-14 sopimalla tutustumisesta sähköpostitse avainpalvelut@kerava.fi.


Vuokraushinnat

Lapilan kartano:
la tai su (klo 8–24): 550 euroa
tuntivuokra la tai su: 80 euroa/h
ma–pe (klo 8–24): 400 euroa
tuntivuokra ma–pe: 50 euroa/h


Tilattu siivous:
50 €/1,5h, lisätyö 40€/alkava tunti


Kaikki vuokrat sisältävät arvonlisäveron. Pidempiaikainen käyttö, esimerkiksi yli viikon kestävät kokopäiväkoulutukset, hinnoitellaan erikseen.

 

Varauksen peruminen tai muuttaminen

Varauksen voi perua tai muuttaa ilman kustannuksia viimeistään 2 viikkoa (10 arkipäivää) ennen varauksen alkamista lähettämällä peruuttamis- tai muutosilmoituksen sähköpostitse osoitteeseen avainpalvelut@kerava.fi. Mikäli peruutus tai muutos tulee myöhemmin, laskutetaan varaus täysimääräisenä. Varausmuutoksia tehdään vapaana olevien vuorojen puitteissa.


Vuokrattavat tilat

 • Istumapaikkoja Lapilan kartanossa on yhteensä noin 50 (sali + kabinetti). Kabinetissa on 26 istumapaikkaa.
 • Alakerran tilan pöytien koot: 5 kpl 180 x 95 (6 hlö), 5 kpl 120 x 85 (4 hlö) ja 3 kpl tarjoilupöytiä. Etukuistilla on kaksi neljän hengen pöytäryhmää. Jos vuokraaja siirtää kalusteita, on kalusteet palautettava paikoilleen tilaisuuden päätyttyä.
 • Keittiöstä löytyy ammattikäyttöön kahvinkeitin, liesi, uuni, astianpesukone, jääkaappi ja viileä kaappi
 • Kahvi- ja ruoka-astiasto 30 - 40 henkilölle: viini- ja kuohuviinilasit, matalat/syvät lautaset, aterimet, kahviastiasto
 • Vuokraajan on hankittava itse pöytäliinat, somisteet (huomioithan, että somisteita ei saa kiinnittää tapettiin), maljakot sekä tarjoiluastiat ja -ottimet
 • Kartanossa on piano, jota saa käyttää. Muita musiikkivälineitä ei ole.
 • Kokousvierailla on pyydettäessä käytössään dataprojektori ja valkokangas
 • Kesällä juhlavieraat voivat nauttia kauniista ja suojatusta piha-alueesta. Kukkaistutukset tulevat etupihalle toukokuussa. Pihakalusteina löytyy pöytiä ja tuoleja.
 • Lapilan kartanolla on oma parkkipaikka. Lisätilaa löytyy lyhyen kävelymatkan päästä
 • Etupihan portaisiin on invaluiskat
 • Siivousvälineet/-aineet ja -ohjeet löytyvät portaiden alla olevasta siivouskomerosta
 

Vahingot, luvat ja vakuutukset

Vuokraaja on vastuussa järjestämänsä toiminnan vakuutuksista ja luvista. Vuokraajan on ilmoitettava kaikesta, mikä hajoaa tai vaurioituu. Ilmoitus tulee tehdä viimeistään seuraavana arkipäivänä osoitteeseen avainpalvelut@kerava.fi. Korjauskulut veloitetaan vuokraajalta tapauskohtaisesti


Kiireellisissä tapauksissa virka-ajan ulkopuolella (klo 16-08) ja viikonloppuisin ole suoraan yhteydessä kaupunkitekniikan vikapäivystykseen, puh. 040 318 4140, ja virka-aikana puh. 040 318 2799.


Lapilan kartanon historia

Vuonna 1634 Ylikeravan kylässä asui vaimoineen ja kolmine tyttärineen Yrjö Tuomaanpoika eli Lapilan Yrjö. Hän oli Lapilan ensimmäinen nimeltä tunnettu asukas. 1600-luvulla taloa isännöi myös muuan Simo Erikinpoika. Simolle kävi kehnosti ja verot jäivät rästiin. 1600-luvun puolimaissa kapteeni Frederik Ståhlhjelm, läheisen kartanon omistaja, maksoi rästit ja lunasti Lapilan itselleen.


Blåfjell, von Schrowe, Schatelowitz, Sivenius… 1700-luvulla Lapilan isännät vaihtuivat tiuhaan. Vuonna 1822 katkesi viimeinen yhteys Keravan kartanoon, kun tila siirtyi Sevénin suvulle. Sen isännyys päättyi Lapilan jakoon vuonna 1872. Kolmanneksen maista osti naapurin isäntä. Loppuosa joutui kovaan pyöritykseen: kahden vuosikymmenen aikana kartanolla ehti olla kuusi omistajaa. Eräs heistä, kofferttikapteeni Sundman, lienee rakennuttanut Lapilan nykyisen päärakennuksen 1880-luvun alussa.


Tiilitehtaan synty
Vuonna 1889 Lapilan osti Kervo Tegelbruks Ab. Yhtiö, jonka takana oli helsinkiläisiä liikemiehiä, muun muassa Julius Tallberg ja Lars Krogius, rakensi Keravalle, Lapilan maille tiilitehtaan. Yhtiö teki kuitenkin pian vararikon. Lapilan seuraavan omistajan nimi oli yhtä s-kirjainta lyhyempi: Kervo Tegelbruk Ab, ja sen taustavoimat olivat kutakuinkin entiset. Tämän yhtiön eli Keravan tiilitehtaan hallussa Lapila pysyi aina vuoteen 1962. Tehtaan isännöitsijänä ja Lapilan isäntänä olivat pisimpään Theodor Hjelt vuosina 1893–1918 ja Bertil Backman 1923–1962. 


Keravan tiilitehtaan sijainti radan varressa, kolmen peninkulman päässä nopeasti kasvavasta pääkaupungista oli otollinen. Itse tehdas oli "suurenmoisin, mitä Suomessa on tähän asti nähty". Uuden tekniikan, höyryn ja koksin voimalla syntyi kolmekin miljoonaa tiiltä vuodessa.


Vuonna 1931 Lapilassa oli 116 hehtaaria peltoa, 125 hehtaaria metsää, 8 lehmää, 6 hevosta ja traktori. Viljaa, maitoa, perunoita, rehuja ja puutarhatuotteita myytiin Keravalle ja Helsinkiin. Maatalous oli sivuelinkeino, päätulonlähteet olivat tiilien valmistus vuonna 1928 uusitussa tehtaassa sekä asuintilojen myynti.


Sota ja kartanon tulipalo
Sota hiljensi tiilitehtaan. Tuotanto keskeytettiin ja tilat vuokrattiin yrittäjälle, joka käytti niitä kessun kuivaamiseen. Syyskuussa 1945 tehtaan rakennukset paloivat ja siihen loppui sekä tupakka- että tiiliteollisuus; tehdasta ei rakennettu uudelleen. Tonttikauppakin loppui vuonna 1948, parhaat tontit olikin jo myyty. Alkoi hiljaiselon aika ja lopulta pellotkin vuokrattiin pois. Vuonna 1962 Lapila myytiin Keravan kauppalalle. Päärakennusta käytettiin nuorisotalona, kunnes se vuonna 1990 tapahtuneen tulipalon jälkeen korjattiin ja osittain entistettiin.

Päivitetty 23.09.2022 klo 12:39