Ukraina ja varautuminen

​Keravan kaupunki tukee Ukrainaa, joka joutui sotaan Venäjän hyökättyä maahan 24.2.2022. Samalla seuraamme Ukrainan tilannetta tiiviisti ja varaudumme sen mahdollisiin vaikutuksiin Keravalla. Löydät tietoa Keravan yleisestä varautumisesta kaupungin verkkosivuilta: Varautuminen ja valmiussuunnittelu.

Tälle sivulle on koottu ohjeita Ukrainasta paenneille ja heitä auttaville. Löydät myös tietoa siitä, millaista tukea on saatavilla, jos maailman tilanne herättää ahdistusta.

Ohjeita Ukrainasta paenneille

Sinun kannattaa hakea tilapäistä suojelua. Voit hakea tilapäistä suojelua poliisilta tai rajaviranomaiselta.

Tutustu toimintaohjeisiin Maahanmuuttoviraston sivuilla. Sivulla on ohjeet myös ukrainan kielellä.
Toimintaohjeita, kun saavut Ukrainasta Suomeen (maahanmuuttovirasto)
Tilapäinen suojelu Ukrainasta paenneille (maahanmuuttovirasto)

Voit lukea Suomessa työskentelystä työsuojeluhallinnon sekä työ- ja elinkeinopalvelujen verkkosivuilla:
Ulkomaalaisena työntekijänä Suomessa (työsuojeluhallinto)
Venäjän hyökkäys Ukrainaan (te-palvelut)

Keravalla toimiva toimintakeskus Topaasi on matalan kynnyksen neuvonta- ja ohjauspiste kaikille keravalaisille maahanmuuttajille. Topaasissa on myös venäjänkielisiä työntekijöitä.
 
Yhteystiedot:
Aleksis Kiven tie 4,
04200 Kerava
p. 040 318 2399
topaasi@kerava.fi

Lasten, nuorten ja perheiden talo Onnilassa järjestetään tiistaisin perhekahvila ukrainalaisille perheille. Lue lisää Mannerheimin lastensuojeluliiton sivuilta:
Onnila Kerava

Ilmoittautuminen peruskouluun tai varhaiskasvatukseen

Keravan kaupunki järjestää Keravalla asuville tilapäistä suojelua saaville tai turvapaikanhakijoille perusopetusta. Voit tulostaa englanninkielisen valmistavaan opetukseen ilmoittautumislomakkeen tästä linkistä. 

Lomake palautetaan sähköpostin liitteenä osoitteeseen kati.airisniemi@kerava.fi. Lomakkeen voi myös täyttää ja palauttaa Sampolan palvelukeskuksen asiointipisteessä, osoitteessa Kultasepäkatu 7, Kerava. 

Lisätietoja ulkomailta muuttaneiden oppilaiden kouluun ilmoittautumisesta antaa kasvatuksen ja opetuksen asiantuntija Kati Airisniemi, 040 318 2728, kati.airisniemi@kerava.fi.

Keravan kaupunki on valmis vastaanottamaan Ukrainasta saapuvat lapset, jotka tarvitsevat varhaiskasvatuksen palveluja. Lisätietoja ja apua varhaiskasvatuspaikan hakemiseen ja esiopetukseen ilmoittautumiseen saat soittamalla numeroon 09 2949 2119 (ma–to klo 9–12) tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen varhaiskasvatus@kerava.fi.

Erityisesti Ukrainasta tulevien perheiden varhaiskasvatusta ja esiopetusta koskevissa asioissa voi olla yhteydessä Heikkilän päiväkodinjohtaja Johanna Nevalaan: 040 318 3572, johanna.nevala@kerava.fi. 

Lemmikin mukaan ottaminen

Suomi ja useat muut EU-maat ovat myöntäneet ukrainalaisille pakolaisille mahdollisuuden tuoda lemmikin mukanaan, vaikka lemmikin maahantuloedellytykset eivät täyttyisi.

Jos ukrainasta pakenevalla henkilöllä on mukanaan lemmikki, tulee hänen ilmoittautua tullissa, jossa eläimen mahdolliset asiakirjat tarkastetaan. Jos tietoosi tulee tilanne, jossa henkilö on tullut Suomeen lemmikin kanssa tullin valvonnan ohi, ohjaa eläimen omistaja ja eläin eläinlääkärille.

Keravaa lähellä olevat Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen eläinlääkärivastaanotot:

Järvenpään vastaanotto
Osoite: Mannilantie 13
Ajanvaraus arkisin klo 8–15, puh. 040 914 4717

Tuusulan vastaanotto
Koskenmäenpolku 4 B 2
Ajanvaraus arkisin klo 8–10, puh. 040 314 3524.

Kiireellisissä tapauksissa eläinlääkärin tavoittaa arkisin klo 10–15 välisenä aikana jättämällä viestin puhelinvastaajaan.

Ukrainassa esiintyy raivotautia. Turhaa kontaktia maasta tuotuihin koiriin, kissoihin ja fretteihin on syytä välttää. On tärkeää, että pakolaisia auttavat henkilöt ja heidän lemmikkieläimensä pysyvät erillään Ukrainasta tuoduista lemmikkieläimistä, kunnes eristysaika päättyy. Pääsääntö eristysajalle on 30 vuorokautta, ja tänä aikana eläimen hoidosta vastaa vain lemmikin oma perhe.

Jos eristykseen määrätty lemmikki puree ihmistä, on otettava yhteys terveyskeskukseen.

Ukrainalaisten oikeus sosiaali- ja terveyspalveluihin

Ukrainalaisen oleskelustatus määrittää sen, onko hänellä oikeus sekä kiireelliseen että kiireettömään hoitoon. Myös hoidon järjestämisvastuu kunnan ja vastaanottokeskuksen välillä määräytyy statuksen perusteella.

Kaikilla kunnan alueella oleskelevilla on oikeus kunnan järjestämään kiireelliseen hoitoon oleskelustatuksesta riippumatta. Matkailijan tai turistin statuksella maassa olevat eivät kuitenkaan ole oikeutettuja muuhun kuin kiireelliseen hoitoon.

Jos henkilöllä on turvapaikanhakijan tai tilapäisen suojelun status, on hänellä samat oikeudet terveydenhuoltoon kuin kuntalaisilla. Tällaisissa tapauksissa palvelujen järjestämisestä vastaa vastaanottokeskus.

Suomessa työskentelevillä henkilöillä on pääsääntöisesti oikeus terveydenhuoltoon joko asuinkunnassa tai työterveyshuollossa.

Ukrainalaisten auttaminen

Voit auttaa hädässä olevia ukrainalaisia monin tavoin. Tapoja auttaa ovat esimerkiksi lahjoituksen tekeminen avustusjärjestöille sekä majoitustilan tai materiaalisen avun tarjoaminen. Tietoa ja ohjeita ukrainasta pakenevien auttamisesta löydät Maahanmuuttoviraston sivulta:
Usein kysytyt kysymykset Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan (Maahanmuuttovirasto)

Maahanmuuttovirasto pyytää ilmoittamaan Ukrainasta vapaaehtoisilla kuljetuksilla saapuvista ukrainalaisista. Voit tehdä ilmoituksen Maahanmuuttovirastolle lomakkeella tai tarvittaessa puhelimitse. Lue lisää Maahanmuuttoviraston sivuilta:
Ilmoita Ukrainasta saapuvien kuljetuksista Maahanmuuttovirastolle ennakkoon (Maahanmuuttovirasto)

Keravalaiset voivat tuoda lahjoituksia esimerkiksi Kierrätysmyymälä Kirsikkaan (Aleksis kiven tie 6). Lisätietoa aukioloajoista ja lahjoituksista, joita piste ottaa vastaan:
Kierrätysmyymälä Kirsikka (Facebook)

Jos maailman tilanne ahdistaa

Keravan matalan kynnyksen MIEPÄ-piste (Metsolantie 2) tarjoaa apua kuntalaisten ahdistukseen ja huoleen arkisin ilman ajanvarausta. Vastaanotto on auki ma‒to klo 8‒14 ja perjantaisin klo 8‒13. Lisätietoa: Mielenterveys- ja päihdepalvelut. 

Psykiatrisen sairaanhoitajan puhelintunnilta voit varata ajan psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotolle. Psykiatrisen sairaanhoitajan puhelintunti on ma‒pe klo 12‒13 p. 040 318 3017.

Terveyskeskuksen ajanvaraus (09) 2949 3456 ma-to klo 8–15 sekä pe 8–14. Puhelut tallentuvat automaattisesti takaisinsoittojärjestelmään ja asiakkaalle soitetaan takaisin.

Sosiaali- ja kriisipäivystys (akuuteissa yllättävissä kriiseissä mm. läheisen kuolema, läheisen itsemurhayritys, onnettomuudet, tulipalot, väkivallan tai rikoksen uhriksi joutuminen, onnettomuuden / vakavan rikoksen silminnäkijäksi joutuminen). Lisätiedot: Sosiaali- ja kriisipäivystys

Apua muualla:

MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111.

Mielenterveystalo: www.mielenterveystalo.fi

Väestöliiton walk-in-tukipiste niille, joita Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan suoraan tai välillisesti koskettaa: lisätietoa tukipisteestä

Apua ja ohjeita tilanteen käsittelemiseen lapsen tai nuoren kanssa:

Mannerheimin lastensuojeluliitto
Opetushallitus
Unicef
Pelastakaa Lapset ry


Päivitetty 17.06.2022 klo 12:49