Ympäristövahti

​Keravan ja Järvenpään kaupungit ottavat käyttöön uuden palvelun, jonka avulla kuka tahansa voi seurata kaupunkien ilmasto- ja resurssiviisaustyön etenemistä. Palvelun avulla kuntalaisten ja sidosryhmien mahdollisuus seurata ilmasto-ohjelmien toteuttamista helpottuu. Kaupunkiorganisaatioiden sisällä taas vahvistetaan vastuutiimien sekä -henkilöiden sitoutumista toimenpiteiden toteuttamiseen ja edistymisen säännölliseen raportointiin. Tavoitteena on palvelun avulla parantaa ilmasto- ja resurssiviisausohjelmien seurantaa ja näkyvyyttä. 


Järvenpäässä seurantapalvelu perustuu vuonna 2019 hyväksyttyyn Resurssiviisas Järvenpää -tiekarttaan, ja palveluun tuodaan ilmastotyön lisäksi myös muut ympäristö- ja resurssiviisaustoimenpiteet. Keravalla Ympäristövahti-palvelu perustuu vuonna 2020 valmistuneeseen Keravan kestävän energian ja ilmaston toimenpideohjelmaan vuosille 2021-2030. Seurantapalvelut otetaan käyttöön molemmissa kaupungeissa vuoden 2021 aikana.


Monistettavan toimintamallin avulla Ympäristövahti käyttöön useammassa kunnassa

Kerava ja Järvenpää kehittävät ilmasto-ohjelmien seuraamista varten käytettävää palvelua Helsingin Ilmastovahti-palvelun pohjalta. Ympäristövahdin avulla tehtävän seurannan kehittämiseksi  luodaan monistettava toimintamalli helpottamaan Ympäristövahdin käyttöönottoa, mikä mahdollistaa ilmastotoimenpiteiden edistymisen avoimemman ja järjestelmällisemmän seuraamisen yhä useammassa kunnassa.

 

Keravan ja Järvenpään kaupungit tekevät kehittämistyötä yhdessä Helsingin ja Vantaan kaupunkien kanssa. Helsingissä Ilmastovahti on jo käytössä ja Vantaalla kehitystyö on pitkällä. Hankkeessa kaikki kaupungit pääsevät kehittämään palvelua entisestään – kokemuksia vaihtaen ja yhdessä ideoiden. Hankkeeseen osallistuvat myös Uudenmaan liitto, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus sekä KUUMA-seutu. Hanke on saanut rahoitusta Ympäristöministeriön Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelmasta.


 

 


Päivitetty 17.03.2021 klo 12:36