Koronavirustilanne

Tältä sivulta löydät tietoa siitä, kuinka sinun tulee toimia jos epäilet koronatartuntaa. Sivulla on myös ohjeet positiivisen koronatestituloksen saaneelle ja koronavirukselle altistuneelle henkilölle. 

Lue lisää epidemiatilanteesta sekä voimassa olevista rajoituksista ja suosituksista Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) verkkosivuilla: Koronavirusepidemiatilanne, rajoitukset ja suositukset.

Ajankohtaista tietoa koronarokotuksista ja rokotusten etenemisestä löydät Keravan terveyspalveluiden koronarokotus-sivulta: Koronarokotus

Jos epäilet koronatartuntaa

Jos sinulla ilmenee koronaviruksen oireita, jää kotiin sairastamaan. Sairaana ei tule mennä töihin, kouluun tai päiväkotiin. Voit tehdä mahdollisuuksien mukaan koronaviruksen kotitestin. Terveydenhuollon testit ovat pääasiassa priorisoitu riskiryhmille sekä sosiaali- ja terveysalan työntekijöille.

Ansiotulon menetyksen vuoksi et tarvitse terveydenhuollon tekemää koronatestiä, vaan koronatautia sairastaessasi voit saada niin sanottua tavallista sairauspäivärahaa esimerkiksi työterveyshuollosta. Jos tarvitset sairaslomatodistusta terveyskeskuksesta, ota aina yhteyttä ensin puhelimitse.

Jos sinulla on flunssaoireita ja mietit päivystykseen lähtemistä, soita aina ensin terveyskeskuksen ajanvarausnumeroon 09 2949 3456 ma–to klo 8–15.45 ja pe klo 8–13.45 tai virka-ajan ulkopuolella päivystysapuun numeroon 116 117.

Kriittiset oireet: soita 112!

Jos tarvitset ajan terveydenhuollon tekemään koronatestiin, saat ajan nopeimmin ja helpoimmin Koronabotin kautta. Voit tehdä ajanvarauksen itsesi lisäksi myös alle 16-vuotiaalle lapsellesi. Ajan koronatestiin saa myös soittamalla puh. 09 2949 3456, ma–to klo 8–15.45 ja pe 8–13.45.

Ohjeet positiivisen koronavirustestituloksen saaneelle

Toimi näiden ohjeiden mukaan, jos saat positiivisen testituloksen koronaviruksen kotitestistä tai terveydenhuollon tekemästä koronatestistä. Emme enää ole terveydenhuollosta yhteydessä positiivisen koronatestituloksen tehneisiin.  
 
Ohjeen alussa on yleiset ohjeet. Jos olet sosiaali- ja terveyspalvelujen työntekijä ja työskentelet vanhusten, monisairaiden tai koronan riskiryhmään kuuluvien kanssa, lue alempana olevat ohjeet huolellisesti. 

 

Tärkeimmät asiat: 
 
 1. Jos olet huonovointinen, hakeudu tarvittaessa terveydenhuollon arvioon 
  Jos oireesi ovat hankalat ja tarvitset terveydenhuollon arviota, soita Keravan terveyskeskuksen neuvonta- ja ajanvarausnumeroon 09 2949 3456 ma–to klo 8–15.45 ja pe 814. Muina aikoina soita päivystysapuun 116 117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita 112. 
 2. Tee verisuonitukosriskin oma arvio 
  Koronavirusinfektioon liittyy jonkin verran kohonnut riski saada verisuonitukoksia. Osa sairastuneista hyötyy itse kotona pistettävästä tukoksenestolääkityksestä. Arvioi oma riskisi HUSin sivuilla: Koronavirustaudin aiheuttama tukosriski - potilaan oma arvio. Jos HUSin ohjeen mukaan kuulut verisuonitukosten osalta riskiryhmään, soita terveyskeskuksen neuvonta- ja ajanvarausnumeroon 09 2949 3456 ma–to klo 8–15.45 ja pe 8–14. HUOM! Vaikka lisäisit riskitietojasi koronatietoni.fi-sivuille, emme ota sinuun yhteyttä terveyskeskuksesta, vaan sinun tulee itse ottaa yhteyttä terveysaseman infektiolinjalle, jos epäilet tarvitsevasi tukoksenestolääkettä. 
 3. Eristäydy muista ihmisistä ja huolehdi omahoidosta 
  Pysy kotona ja vältä läheistä kontaktia muihin. Jos joudut olemaan muiden lähellä, käytä kasvomaskia. Älä käytä taloyhtiön yhteisiä tiloja, kun olet sairas. Huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. 
Suosittelemme, että olet sairauden aikana tekemisissä vain samassa taloudessa asuvien henkilöiden kanssa. Jos heillä ei ole vielä todettu koronavirustautia, voit yrittää pitää mahdollisimman paljon etäisyyttä myös heihin esimerkiksi nukkumalla ja ruokailemalla erillään heistä.Erityisesti riskiryhmäläisten kannattaa käyttää kasvomaskia oleskellessaan sairastuneen kanssa. Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta yhteisissä tiloissa esimerkiksi avaamalla ikkunat wc-tiloissa, keittiössä ja kylpyhuoneessa. 

Sairaana on tärkeää levätä ja nauttia riittävästi nesteitä. Kuumetta ja särkyä voit lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä. 

Suosittelemme, että ruoka- tai apteekkiostokset hoitaa puolestasi joku terveenä oleva. Voit myös tilata monista kaupoista tai ravintoloista ruokalähetyksen kotiisi verkossa tai puhelimitse. Apteekissa asiointia varten voit antaa toiselle henkilölle valtuutuksen asiointiin puolestasi: Asiointi toisen puolesta - Kanta.fi.  Lisää ohjeita tartuntojen leviämisen vähentämiseksi THL:n sivuilla 

Usein kysyttyjä kysymyksiä: 

Kuinka pitkä on kotieristyksen pituus? 
Jos sinulla on kotitestillä tai laboratoriotestillä varmistettu koronavirustauti, suositus on, että pysyttelet kotona, kunnes olet ollut oireeton 2 vuorokauden ajan ja oireiden alusta on kulunut vähintään 5 vuorokautta. Laskeminen aloitetaan oireiden alusta (päivä 0) tai oireettomasta testintekopäivästä. Pääsääntöisesti oireettomana ei kuitenkaan ole tarvetta tehdä testiä. 
 
Oireettomuus tarkoittaa, että kuume on poissa ja muut oireet ovat selvästi vähenemässä. Jos ainoa oire on haju- tai makuaistin muutos tai ärsytysyskä, sinun ei tarvitse enää välttää kodin ulkopuolisia kontakteja. 
 
Jos sinulla on oireita vielä 5. vuorokautena tai sen jälkeen, suositus on, että pysyt kotona, kunnes olet ollut oireeton vähintään 2 vuorokautta. 
Jos työskentelet terveydenhuollossa tai vanhustenhuollossa, suosittelemme, että noudatat työnantajalta saamiasi ohjeita. 
Mistä saan todistuksen poissaolostani? 
Sairaana tai oireisena ei tule palata töihin, päiväkotiin tai kouluun. Sairauslomatodistuksen vuoksi käänny ensisijaisesti työterveyshuollon ja työnantajasi puoleen. Selvitä ensin, voitko olla poissa työnantajan luvalla omalla ilmoituksella. Jos tarvitset terveydenhuollon ammattilaisen tekemän todistuksen, ole ensisijaisesti yhteydessä työterveyshuoltoon. Jos sinulla ei ole työterveyshuoltoa, soita terveyskeskuksen infektiolinjalle. Ota yhteyttä sairausloman hakemiseksi heti, kun tauti havaitaan.  

Valtioneuvosto on antanut 28.2.2022 asetuksen, jonka mukaan laboratoriotestillä vahvistetun koronan vuoksi töistä pois jäävät voivat hakea tartuntatautipäivärahaa 31.12.2022 saakka. Tartuntatautipäivärahaa Kelasta haettaessa tulee esittää todistus siitä, millä ajalla ansiotyöhön osallistuminen ei ole suositeltavaa koronan leviämisriskin vuoksi. Todistuksen voi kirjoittaa sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai lääkäri. Lisätietoa kriteereistä on Kelan sivuilla.  
Tarvitaanko koronaviruksen vahvistamiseksi laboratoriotestiä, jos olen saanut positiivisen vastauksen jo kotitestistä? 
Positiivisen kotitestin tulosta ei pääsääntöisesti ole tarvetta varmentaa virallisella laboratoriotestillä. Tarkista HUS-alueen toimintaohje koronavirustestaukseen liittyen ennen testiin hakeutumista.  

Kotitestin tulos ei tilastoidu, sillä ei saa merkintää koronapassiin eikä kotitestin perusteella voi hakea tartuntatautipäivärahaa, mutta normaalia sairauspäivärahaa voidaan myöntää kotitestin perusteella. 
Kenelle kerron sairastumisestani? 
Ilmoita itse sairastumisestasi työnantajalle, kouluun, päiväkotiin, harrastusryhmän vetäjälle ja muille tarpeellisille tahoille. Ilmoita mahdollisesta altistumisesta henkilöille, joiden kanssa olet ollut lähikontaktissa ilman maskia 48 tunnin aikana ennen oireiden alkua tai koronatestin ottohetkeä. 
Mitä teen, jos olen oireinen, mutta kotitesti on negatiivinen? 
Testin tulos kertoo tilanteesta näytteenottohetkellä. Negatiivinen testitulos ei sulje pois sitä, että testin ottamisen jälkeen saat tartunnan tai että tartunta on itämässä. 
Kotitestin negatiivinen tulos on luotettavampi, jos testi toistetaan useana peräkkäisenä päivänä tai 2–3 päivän välein. Jos kotitestin tulos on negatiivinen, mutta sinulla on oireita, sinun tulisi välttää kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan tai niin pitkään, että oireet ovat väistyneet. 

Vanhusten, monisairaiden tai koronan riskiryhmiin kuuluvien kanssa työskentelevät sosiaali- ja terveysalan työntekijät 

Jos olet ollut työpaikallasi oireiden alkua edeltäneen 48 tunnin aikana, ota viiveettömästi yhteyttä omaan esihenkilöösi positiivisen koronatestivastauksen saatuasi. Muistele, onko sinulla ollut maskittomia kontakteja työpaikallasi 48 tuntia ennen oireidesi alkua asukkaiden, potilaiden tai henkilökunnan kanssa ja ilmoita nämä mahdolliset kontaktit esihenkilöllesi. 

Jos sinulla ja asukkaalla, potilaalla tai työkaverilla on molemmilla ollut käytössä vähintään kirurginen maski, ei altistumista katsota tapahtuneen. Jos olet käyttänyt FFP2-maskia, ei altistumista myöskään katsota tapahtuneen, vaikka toisella osapuolella ei olisi ollut maskia. Jos toisella osapuolella on ollut kirurginen maski ja toisella ei maskia, tai jos kummallakaan osapuolella ei ole ollut maskia, katsotaan altistumisen tapahtuneen, mikäli kontakti on ollut yli 15 minuutin mittainen, etäisyys on ollut alle 2 metriä tai jos kyseessä on fyysinen kontakti.  

Jos olet lieväoireinen tai oireeton, on sinun jäätävä pois töistä vähintään 5 vuorokauden ajaksi oireiden alusta laskien. Jos olet oireeton, tulee sinun jäätävän pois töistä viideksi vuorokaudeksi positiivisen testin ottopäivästä. Oireiden alkupäivä tai testipäivä on päivä nolla ja omaehtoisen eristyksen pituuden laskeminen alkaa siitä seuraavasta päivästä. Voit palata töihin, kun oireiden alusta tai positiivisen koronatestin ottopäivästä on kulunut määrätty vähintään 5 vuorokautta ja olet ollut oireeton viimeiset 48 tuntia. 

Oireettomuus tarkoittaa, että kuume on poissa ja muut oireet ovat selvästi vähenemässä. Jos ainoa oire on haju- tai makuaistin muutos tai ärsytysyskä, sinun ei tarvitse enää välttää kodin ulkopuolisia kontakteja.  

Henkilökunta tekee omatoimisesti HUSin tukosriskiarvion ja on tarvittaessa yhteydessä kotikuntansa terveysasemaan.  

Ohjeet koronavirustaudille altistuneelle

Sain tiedon, että olen altistunut koronavirukselle, enkä ole sosiaali- ja terveysalan työntekijä, miten minun pitää toimia? 
Suosittelemme välttämään vapaaehtoisesti oman kodin ulkopuolisia maskittomia kontakteja 5 vuorokauden ajan viimeisestä altistumishetkestä koronapositiivisen henkilön kanssa. Ensisijaisesti sinun tulee selvittää mahdollisuus etöiden tekemiseen

Jos sinun ei ole mahdollista tehdä etätöitä ja sinulla ei ole mitään koronainfektioon sopivia oireita, voit mennä töihin käyttäen ensisijaisesti FFP2-maskia, noudattaen hyvää käsihygieniaa ja pitämällä mahdollisuuksien mukaan yli kahden metrin turvaväliä muihin. Vältä myös kaikkia kodin ulkopuolisia sosiaalisia kontakteja mahdollisuuksien mukaan. Visiiriä tai kangasmaskia ei voida pitää tehokkaana suojana jatkotartuntojen ehkäisemisessä. 

Perhealtistustapauksissa oireeton lapsi voi palata päiväkotiin tai kouluun. Lapsen vointia on kuitenkin hyvä tarkkailla. Kun huomaat, että lapsellasi on virusinfektioon sopivia oireita, suosittelemme, että hän ei mene kouluun tai varhaiskasvatukseen. 
Pitääkö minun mennä koronatestiin, koska olen altistunut koronavirukselle enkä ole sosiaali- ja terveysalan työntekijä? 
Jos sinulle tulee oireita, suosittelemme ensisijaisesti kotitestausta. Tarkista HUS-alueen toimintaohje ennen viralliseen testiin hakeutumista. Oireisen henkilön tulee jäädä kotiin sairastamaan. Luessä tapauksessa ylempänä olevat ohjeet positiivisen koronavirustestin saaneelle. 

Sain tiedon, että olen altistunut koronavirukselle ja olen sosiaali- ja terveysalan työntekijä, miten minun pitää toimia? 
Ota yhteyttä esimieheesi ja kysy työpaikkasi toimintaohjeet. Voit mennä töihin FFP2-maskia käyttäen sekä huolellista käsihygieniaa ja muita turvatoimia tarkasti noudattaen, edellyttäen että sinulla ei ole mitään koronavirusinfektioon sopivia oireita. Sinun tulee välttää työpaikalla kaikkia maskittomia kontakteja 7 vuorokauden ajan viimeisestä altistumishetkestä koronapositiivisen henkilön kanssa. 

Jos perheenjäsenelläsi todetaan koronatartunta, on varoaika 7 vuorokautta viimeksi sairastuneen perheenjäsenen oireiden alusta. Työpaikan ulkopuolella voit noudattaa edellä mainituissa tilanteissa 5 vuorokauden varoaikaa. 


Koronarokottajaksi

HUS - Koronarokotusten vauhdittamiseen tarvitaan lisää rokottajia

Ota yhteyttä: 

Kirsi Buddas 

kirsi.buddas@kerava.fi 

Puh.0403183363

Todistus HUSin koronatestin tuloksesta / Certificate on a coronavirus test

Voit ladata itsellesi maksuttoman englanninkielisen todistuksen negatiivisen koronatestin tuloksesta koronatietoni.fi-palvelusta. Palveluun kirjautumista varten tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

In the MyCovidData service, you can download your certificate on a coronavirus test. Using the service requires strong identification with online banking credentials or a mobile certificate.

Näytteenottopisteet / Coronavirus testing

Varaa aika näytteenottoon Koronabotti-sovelluksesta.  

Book an appointment for testing at the address koronabotti.hus.fi

Sosiaalipalvelut koronapandemian aikana 

Sosiaalipalvelut ovat avoinna. Asiakasasioita hoidetaan osin puhelimitse tai videopuheluiden avulla ja kasvokkaisia tapaamisia järjestetään tarpeen mukaan. Täydentävän ja ennaltaehkäisevän toimeentulotuen sekä muut sosiaalihuoltoon liittyvät hakemukset käsitellään normaalisti.  Sosiaalityöntekijät ovat tavoitettavissa virkanumeroistaan.

Jos et tiedä kehen olla yhteydessä:

 • Aikuissosiaalityön ohjaus ja neuvonta Keravan terveyskeskuksessa ma klo 13-14.30 ja ti klo 8.30-10, sekä Sampolan palvelukeskuksessa to–pe klo 8.30–10, puh. 09 2949 2610
 • Vammaispalveluiden ohjaus ja neuvonta ma-to klo 8–15 ja pe klo 8–13,
  puh. 040  318 2133
 • Lapsiperheiden ohjaus ja neuvonta sekä lastensuojelun virka-aikainen päivystys ma-to klo 8–15 ja pe klo 8–13, puh. 040 318 2611.

Immigrant services and Activity Center Topaasi 

The Activity Center Topaasi is meant for immigrants living in Kerava. Topaasi offers Finnish language education, guidance, counseling and support in different life situations. Opening hours: Mon–Thu 9–11 and 12–16, Fri 9–11 and
12–14, Kauppalantalo, Aleksis kiven tie 4
. The employee can be reached on 040 318 2399Topaasi employees will use interpreters as needed.

Social workers responsible for immigrant affairs provide counseling and guidance to immigrants: Kultasepänkatu 7, tel. 040 318 2572

Toimintakeskus Topaasi on avoinna ja antaa ohjausta ja neuvontaa keravalaisille maahanmuuttajille maanantaisin klo 9–11 ja 12–16 sekä perjantaisin klo 9–11 ja 
12–14 osoitteessa Kauppalantalo, Aleksis kiven tie 4. Työntekijä on tavoitettavissa puhelimitse p. 040 318 2399. Topaasin työntekijät käyttävät tarpeen mukaan tulkkeja.

Maahanmuuttajapalveluiden sosiaalityöntekijä on paikalla sosiaalitoimessa osoitteessa Kultasepänkatu 7, p. 040 318 2572.  Hän ottaa vastaan sosiaalityön asiakkaita tarvittaessa sekä antaa ohjausta ja neuvontaa puhelimitse, tarvittaessa puhelintulkkauksen avulla.


 

 

Kerava ja Uudenmaan kunnat noudattavat THL:n koronarokotussuosituksia - Keravan Kaupunkihttp://www.kerava.fi/ajankohtaista/kerava-ja-uudenmaan-kunnat-noudattavat-thl-n-koronarokotussuosituksiaKerava ja Uudenmaan kunnat noudattavat THL:n koronarokotussuosituksia - Keravan Kaupunki​Syystalven koronatehosterokotteita suositellaan Uudellamaalla 65 vuotta täyttäneille ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville. 22.11.2022 11:20:00<img alt="" src="/PublishingImages/Terveyspalvelut/koronarokotus.jpg?RenditionID=6" width="717" style="BORDER: 0px solid; ">
Ajankohtaista tietoa koronarokotuksista - Keravan Kaupunkihttp://www.kerava.fi/ajankohtaista/ajankohtaista-tietoa-koronarokotuksista-(4)Ajankohtaista tietoa koronarokotuksista - Keravan KaupunkiKeravan kaupunki suosittelee, että syksyn koronarokotteen tehosteannos otetaan marras-joulukuussa yhtä aikaa influenssarokotteen kanssa. Influenssarokotus on mahdollista ottaa samalla käynnillä koronarokotuksen kanssa tiistaista 25.10. alkaen.30.9.2022 10:00:00<img alt="" src="/PublishingImages/Terveyspalvelut/koronarokotus.jpg?RenditionID=6" width="717" style="BORDER: 0px solid; ">
Ajankohtaista tietoa koronarokotuksista - Keravan Kaupunkihttp://www.kerava.fi/ajankohtaista/ajankohtaista-tietoa-koronarokotuksista-(3)Ajankohtaista tietoa koronarokotuksista - Keravan KaupunkiVoit hakea ensimmäisen, toisen ja kolmannen koronarokotteen ilman ajanvarausta Anttilan rokotuspisteeltä. Neljännen koronarokotuksen saa ainoastaan ajanvarauksella. 7.9.2022 9:15:00<img alt="" src="/PublishingImages/Terveyspalvelut/koronarokotus.jpg?RenditionID=6" width="717" style="BORDER: 0px solid; ">
Koronarokotukset viikolla 34 - Keravan Kaupunkihttp://www.kerava.fi/ajankohtaista/koronarokotukset-viikolla-34Koronarokotukset viikolla 34 - Keravan KaupunkiViikolla 34 (22.–28.8.) voit hakea ensimmäisen, toisen ja kolmannen koronarokotteen ilman ajanvarausta Anttilan rokotuspisteeltä. Neljännen koronarokotuksen saa ainoastaan ajanvarauksella. 22.8.2022 5:55:00<img alt="" src="/PublishingImages/Terveyspalvelut/koronarokotus.jpg?RenditionID=6" style="BORDER: 0px solid; ">
Neljänsien koronarokotteiden ajanvaraus auki yli 60-vuotiaille keravalaisille - Keravan Kaupunkihttp://www.kerava.fi/ajankohtaista/neljänsien-koronarokotteiden-ajanvaraus-auki-yli-60-vuotiaille-keravalaisilleNeljänsien koronarokotteiden ajanvaraus auki yli 60-vuotiaille keravalaisille - Keravan KaupunkiNeljännen rokotteen saa ainoastaan ajanvarauksella Anttilan rokotuspisteeltä.5.8.2022 5:10:00<img alt="" src="/PublishingImages/Terveyspalvelut/koronarokotus.jpg?RenditionID=6" style="BORDER: 0px solid; ">


Päivitetty 27.09.2022 klo 16:39