Uutiset

Kalevan koululla aloitetaan sisäilma- ja kosteustekniset kuntotutkimukset ja korjataan musiikkiluokan lattia

22.01.2019 klo 15:00

​Musiikkiluokassa tehtiin syksyllä tutkimuksia tilojen käyttäjien kokeman kemikaalimaisen hajun takia. Lattiarakenteessa on nyt todettu poikkeavaa kosteutta ja muovisen lattiamaton alta otetussa materiaalinäytteessä kohonneita pitoisuuksia haihtuvia orgaanisia VOC-yhdisteitä, mikä viittaa ei-toivottuun hajoamisreaktioon muovimaton liimoissa.


Kosteus on todennäköisesti peräisin rakennusajalta, jolloin lattia on saatettu pinnoittaa liian aikaisin. Nykyajan muovimatot ovat tiiviitä, ja nyt sisäilmasta otetussa VOC-näytteessä pitoisuudet olivat alle toimenpiderajan.


"Todennäköisesti nyt todettu poikkeava kosteus rajoittuu väestönsuojatilan lattiarakenteeseen, sillä tilan lattiarakenne poikkeaa muusta uuden puolen lattiarakenteesta. Lattiarakenne korjataan ja tilaa voidaan käyttää normaalisti korjauksiin saakka. Vanhalla puolella lattiarakenteessa ei ole betonia, joten siellä betonirakenteisiin liittyviä ongelmia ei esiinny", toteaa Keravan kaupungin sisäympäristöasiantuntija Ulla Lignell.

 

Kuntotutkimukset alkavat helmikuussa

Koulun vanhalla puolella osa käyttäjistä on kokenut mahdollisesti sisäilmasta johtuvaa oireilua, miksi tiloissa aloitetaan sisäilma- ja kosteustekniset tutkimukset.


"Koulun vanhan puolen tutkimusten yhteydessä tutkitaan myös uuden puolen lattiarakenteiden kosteudet. Tällöin saadaan varmuus siitä, että rajoittuuko kosteusongelma uudella puolella vain väestönsuojatiloihin", jatkaa Lignell.


Kuntotutkimukset alkavat alkuvuodesta 2019 ja tuloksien odotetaan olevan käytettävissä keväällä. Tutkimukset tehdään ympäristöministeriön kuntotutkimusoppaan mukaisesti ja ne sisältävät rakenteiden kuntotutkimuksia, kosteusmittauksia, olosuhdeselvityksiä sekä ilmanvaihtojärjestelmän tarkastuksia.


Tutkimusten tuloksista kerrotaan niiden valmistuttua. 

Tutustu sisäilmatutkimusraporttiin ja jatkotutkimusraporttiin

Päivitetty 22.01.2019 klo 15:05