Omatoimikirjasto

​​​​
​​​
Omatoimikirjastossa voit käyttää kirjaston Uutistorin tiloja myös silloin kun henkilökunta ei ole paikalla. Uutistoria voi käyttää omatoimisesti sekä ennen kirjaston avaamista että kirjaston sulkemisen jälkeen joka päivä klo 06 -22 välisenä aikana.

Omatoimikirjastoon pääsee myös pyhinä, jolloin kirjasto on koko päivän suljettu.

Kirjaston palveluista käytössäsi ovat lehdet, lainattava pokkarikokoelma, kolme asiakastietokonetta (ei tulostus- eikä kopiointimahdollisuutta), Kirkes-hakuasema sekä lainaus/palautusautomaatti.​

Sunnuntaisin koko kirjasto

Sunnuntaisin klo 12-15 koko kirjasto on käytettävissä omatoimikirjastona.

Tänä aikana voi käyttää koko kirjaston kokoelmia, tietokoneita (ei lastenosastolla) sekä lainaus- ja palautusautomaatteja. Varasto on suljettu. Kopiointi ja tulostus on mahdollista itsepalveluna omalla kopiokortilla. Asiakaspalvelu, neuvonta sekä kassapalvelut on suljettu.

Varatun aineiston saa henkilökunnalta. Aineisto lainataan lainausautomaatilta. Huomioithan, että varauksen voi lainata vain sillä kirjastokortilla, jolla varaus on tehty. Varausmaksun voi maksaa myöhemmin.

Kaikenikäisten käytettävissä

Omatoimikirjastoa saavat käyttää kaikki, joilla on Kirkes-kirjastokortti ja siihen kuuluva nelinumeroinen tunnusluku. Omatoimikirjaston käytölle ei ole ikärajaa. Käyttö voidaan kuitenkin tarvittaessa estää, esimerkiksi häiriökäyttäytymisen vuoksi.

Kirjaudu sisään kirjastokortilla

Omatoimikirjastoon kirjaudutaan sisään Kirkes-kirjastokortilla ja tunnusluvulla. Tunnusluku on sama, jota käytetään verkkokirjastossa ja tietokoneilla. Tunnusluvun saat kirjaston neuvonnasta.

Näytä kirjastokorttia ensin oven vieressä olevaan lukijaan. Näppäile sitten tunnusluku, jolloin oven lukitus aukeaa.

Jokaisen sisääntulijan tulee kirjautua sisään. Lapset voivat tulla vanhempien seurassa ilman kirjautumista.

Kun kirjasto siirtyy omatoimiaikaan, asiakkaiden on kirjauduttava uudelleen asiakkaiksi Kirkes-kirjastokortilla ja tunnusluvulla.

Lue aamun lehdet

Sanomalehdet tulevat postilaatikkoon sivuoven vasemmalle puolelle. Aamun ensimmäinen asiakas voi noutaa lehdet sieltä, jos ne eivät vielä ole kirjastossa sisällä. Huomioithan, että lehdet saapuvat klo 6.30 mennessä.


Lainaa ja palauta

Uutistorilla on itsepalveluautomaatti, jolla voit palauttaa ja lainata. Automaatilla voi myös nähdä omat lainansa. Tämä automaatti vaatii kirjastokortin lisäksi tunnusluvun. Omatoimikirjaston aikana kirjaston sisääntuloaulassa oleva palautusautomaatti ei ole käytössä.

Palautettu aineisto laitetaan avohyllyyn, josta voit myös halutessasi lainata muiden palauttamaa aineistoa. Varatulle aineistolle on oma laatikkonsa.

Automaatti ohjeistaa laittamaan palautuksen viereiseen hyllyyn tai varatun ja muiden Kirkes-kirjastojen aineiston kohdalla laatikkoon. Asiakas on vastuussa palauttamattomasta aineistosta.

Koko kirjaston ollessa auki automaatissa on käytössä vain lainaustoiminto, ja palautukset laitetaan kirjaston aulassa olevaan automaattiin.  Silloin voi käyttää myös vanhoja lainausautomaatteja, jotka eivät vaadi kirjautumista.

ePress - san​​omalehtiä sähköisesti​​​

Uutistorilla on käytettävissä sähköinen lehtipalvelu ePress.

ePress sisältää kotimaisten paikallis- ja maakuntalehtien tuoreet näköispainokset. Mukana ovat myös isoimmat lehdet kuten mm. Helsingin Sanomat, Aamulehti, Lapin Kansa ja Hufvudstadsbladet. Lisäksi arkiston kautta on mahdollista lukea vanhempia numeroita 12 kuukauden ajalta.  Näköislehtien sivuja voi myös tulostaa.

Lehtiä voi lukea Uutistorilla isolta ePress-näytöltä sekä eBooking-asiakaskoneilta.

eBooking-koneille kirjaudutaan Kirkes-kirjastokortilla ja tunnusluvulla. Lehtien lukemiseen ei tarvita tunnuksia tai salasanoja.


Tekniset ongelmat

Tietokoneiden ja automaatin mahdollisia teknisiä ongelmia voidaan selvittää vasta, kun henkilökunta on paikalla.

Hätätilanteet

Hätätilanteita varten ilmoitustaululla on yleinen hätänumero, vartiointiliikkeen numero sekä kiinteistön ongelmiin liittyen kaupungin päivystysnumero.

Päivitetty 18.11.2016 klo 15:10